Serious Talk Pt. 5

04:56


Een nieuwe 'Serious Talk' staat weer klaar. Ik ga het dit keer hebben over een onderwerp wat vaak verkeerd opgevat wordt en/of zwaar onderschat wordt. 

Vorige maand was het Eating Disorder Awareness Month. De reden waarom ook ik hier aandacht wil aanbesteden, is omdat ik vind dat eetstoornissen slecht begrepen wordt door de maatschappij. Veel mensen snappen de ernst van een eetstoornis niet. 

Eerst even een paar dingen op een rijtje: 
  • Een eetstoornis is geen 'fase'. Je groeit er niet over heen. Een eetstoornis ziet niet tussen je oren! (Eigenlijk ook weer wel want het zit in je hersenen). Een eetstoornis is een mentale ziekte dat je opbreekt. Een mentale ziekte die je niet kan uitzetten. 
  • Ook mensen met een 'normaal' gewicht kunnen een eetstoornis hebben. Je hoeft niet uitgemergeld te zijn om aan eetstoornis te lijden. Dus opmerkingen zoals, 'Je ziet er niet uit alsof je Boulimia hebt' slaan helemaal nergens op. Eigenlijk iedere opmerking over een eetstoornis slaat nergens op. 
  • Een eetstoornis is ook geen dieet. Je moet niet stoppen met eten omdat je wilt afvallen. Afvallen doe je op een gezonde manier met gezond en regelmatig eten en om regelmatig te sporten.
  • Eetstoornissen komen niet alleen voor bij meisjes. Ook jongens kunnen last van een eetstoornis hebben. Het komt weleens waar meer voor bij vrouwen dan bij mannen (95% van de personen die aan een eetstoornis lijdt is vrouw)
Dit zijn vaak grote vergissingen of vooroordelen van mensen die er niks van snappen. Wanneer jij last hebt van een eetstoornis ben je in constante strijdt met een stem in je hoofd die alles wat je doet beïnvloed. Personen die lijden aan deze ernstige ziektes weten vaak niet hoe erg zij er aan toe zijn. 

Helaas heb ik van dicht bij mee gemaakt wat een eetstoornis met je kan doen. Daarom zal ik nooit grappen maken over mentale ziektes. Gelukkig gaat het inmiddels goed met die persoon en ben ik heel erg super mega trots op die gene! 

Wat ik met deze post duidelijk wil maken is dat onbegrepen onderwerpen vaak verkeerd opgevat worden. Wanneer je over een situatie niks af weet kan je ook niet oordelen. Wat ik ook jammer vind is dat het praten over eetstoornissen nog een enorm taboe is in de wereld en waarom? Meer dan 100 duizend meisjes tussen de 12 en 18 jaar lijden in Nederland aan een eetstoornis. Bedenk hoeveel mensen dit zijn op deze aarde..

Probeer elkaar niet veroordelen wanneer je ergens nergens van af weet. Ken jij iemand met een eetstoornis? Wees er dan voor die persoon. Laat hem of haar niet in de steek.

Ik hoop dat over een paar jaar iedereen openlijk kan praten over zulke ernstige zaken. Ik hoop ook dat veel meer jongens en meisjes niet meer hoeven te lijden aan deze ziekte. Deze wereld die zo perfect voorgeschreven wordt is helemaal niet zo perfect. 

Love,
Jamely

You Might Also Like

0 reacties

Popular Posts

Instagram


Facebook Page

https://www.facebook.com/allthingsrebel

Subscribe